Η ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, συνδεέται άμεσα με αυτή των οθονών. Εξελίσσοντας την τεχνολογία των Η/Υ δημιουργήθηκε η ανάγκη για καλύτερη απόδοση γραφικών σε όλο και μεγαλύτερες οθόνες, καταλαμβάνοντας μικρότερο χώρο στα γραφεία μας αλλά και με λιγότερη κατανάλωση ρεύματος.
Οι οθόνες είναι αυτές που επιτρέπουν τους χρήστες με ευκολία να αλληλεπιδρούν με τον ψηφιακό κόσμο, να οπτικοποιούν τα δεδομένα και να απολαμβάνουν μία μοναδική εμπειρία χρήστη. Είναι επίσης γνωστές και ως VDU (Visual Display Unit-Μονάδα Οπτικής Απεικόνισης) .
Ακολουθεί λίστα με αυτές που απασχόλησαν περισσότερο τον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών!

- CRT (Cathode Ray Tube):
Πρώτες στη λίστα μας, οι οθόνες CRT (Cathode Ray Tube-Καθοδικός Σωλήνας), τεχνολογία που ανακαλύφθηκε το 1897 από τον Γερμανό φυσικό Karl Ferdinand Braun. Η χρήση τους ως monitor ηλεκτρονικών υπολογιστών ξεκίνησε στα τέλη του 1970 και κυριάρχησαν την αγορά μέχρι τις αρχές του 2000. Σίγουρα όσοι τις χρησιμοποίησαν τις θυμούνται, ειδικά επειδή κάποια στιγμή θα χρειάστηκε να τις μεταφέρουν, κάτι το οποίο δεν ήταν καθόλου εύκολο, εξαιτίας του μεγάλου βάρους αλλά και του όγκου τους για αυτό και τα γραφεία των Η/Υ έπρεπε να είναι στιβαρά αλλά και μεγάλα!
Οι CRT οθόνες, ήταν πολύ αξιόπιστες, οικονομικές, με πολύ καλό βάθος (color depth) και μεγάλο λόγο αντίθεσης (Contrast Ratio), όμως με μεγάλο βάρος, όγκο, αρκετή κατανάλωση ενέργειας.

- LCD (Liquid Crystal Display):
Οι οθόνες υγρών κρυστάλλων, πρωτοεμφανίστηκαν την δεκαετία του 1960, οι υγροί κρύσταλλοι δεν εκπέμπαν απευθείας φως αλλά χρησιμοποιούσαν οπίσθιο φωτισμό, όπως σωλήνες φθορισμού, για την παραγωγή εικόνων. Έχουν την δυνατότητα να παράγουν σταθερές ή μεταβλητές εικόνες και για αυτό βρήκαν άμεση εφαρμογή σε φωτιζόμενες πινακίδες, ψηφιακά ρολόγια, κινητά και όπου χρησίμευε να υπάρχει κάποια ψηφιακή ένδειξη.
Η καθιέρωσή τους στους φορητούς και αργότερα στους σταθερούς υπολογιστές, έγινε μετά το 1990, καθώς το κόστος κατασκευής των LCD μειώθηκε, σε σύγκριση με τις CRT και μεγάλωσε η ανάγκη για μικρότερες (επίπεδες), ελαφρύτερες και με χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος οθόνες. Κάποια από τα μειονεκτήματα τους είναι η χαμηλή αντίθεση χρωμάτων (contrast ratio), μειωμένη φωτεινότητα (brightness) και γωνία θέασης (viewing angle).

- LED (Light Emitting Diode):
Η τεχνολογία οθονών LED ακολούθησε αυτή των LCD, με την βασικότερη διαφορά να παρατηρείται στον οπίσθιο φωτισμό οπού χρησιμοποιούνται πολλά ανεξάρητα led, αντί για τις μεγαλύτερες λάμπες φθορισμού.
Το απότέλεσμα ήταν η δυνατότητα για καλύτερα χρώματα, με μεγαλύτερη ακρίβεια, πολύ καλύτερα μαύρα (υψηλό contrast ratio), μεγαλύτερες αναλύσεις, μεγάλη συχνότητα ανανέωσης (refresh rate), λιγότερη κατανάλωση ρεύματος, χαμηλότερες θερμοκρασίες, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μεγαλύτερες γωνίες θέασης (viewing angle), ακόμη μεγαλύτερες και λεπτότερες οθόνες .
Συγκριτικά με τις άλλες τεχνολογίες, τα μειονεκτήματα των LED οθονών, προσανατολίζονται κυρίως στο υψηλό κόστος κατασκευής, αποτελούν όμως την βασική επιλογή όταν φτιάχνουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή υψηλών προδιαγραφών ή μία παιχνιδομηχανή!

- OLED (organic light-emitting diode)
Την OLED (οργανική φωτοδίοδος) σαν τεχνολογία, την πρωτοσυναντούμε το 1987, αλλά η εμφάνισή της έγινε δειλά το 1997 σε οθόνες στερεοφωνικών αυτοκινήτων, λίγο αργότερα (2003) σε οθόνες φωτογραφικών μηχανών, σε τηλεοράσεις μετά το 2007 και αρκετά αργότερα στα PC monitor!
Η βασική διαφορά με τις παλαιότερες τεχνολογίες LCD και LED, έχει να κάνει με τον τρόπο φωτισμού των pixels. Στις LCD και LED χρησιμοποιείται οπίσθιος φωτισμός, ενώ στις OLED κάθε pixel εκπέμπει το δικό του φως. Αυτό σημαίνει πως κάθε pixel, έχει την δυνατότητα να “σβήνει” έντελώς, ενώ το ακριβώς δίπλα μπορεί να έχει διαφορετικό χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι τα “τέλεια μαύρα“, αλλά και η δυνατότητα για πολύ λεπτές και ελαφριές οθόνες, για αυτό και βρίσκουν εφαρμογή σε κινητά, tablet, ρολόγια, laptop και φυσικά σε οθόνες H/Y!
Εκτός από τον απόλυτο λόγο αντίθεσης (contrast ratio), οι γωνίες θέασης είναι καλύτερες από όλες τις άλλες τεχνολογίες, οπότε δεν χρειάζεται να βρίσκεσαι ακρίβως απέναντι για να απολαμβάνεις εικόνα χωρίς παραμορφώσεις. Επίσης τα χρώματα είναι ζωντανά, με ακρίβεια, με γρήγορους χρόνους απόκρισης (responce time) και υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης (refresh rate) . Το αποτέλεσμα είναι υψηλής ποιότητας εικόνες και μία απόλυτη εμπειρία θέασης!
Στα μειονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας είναι το υψηλό κόστος κατασκευής, η αντοχή στον χρόνο, η ευαισθησία τους, η έλλειψη μεγάλης φωτεινότητας σε σύγκριση με τις LED οθόνες, το ποίο σημαίνει πως σε πολύ φωτεινά δωμάτια δεν προτείνονται οι OLED οθόνες.
Συμπερασματικά, είναι μια τεχνολογία που είναι ιδιαίτερα επιθυμητή από σχεδιαστές, gamers, αλλά και όσους έχουν υψηλές απαιτήσεις από την οθόνη τους, για την καλύτερη δυνατή εμπειρία! Ομως υπάρχουν αρκετά που πρέπει να βελτιωθούν, για να καθιερωθούν και να κυριαρχήσουν την αγορά!